Zakelijk

De meest gebruikte machines in het boerenbedrijf

Geschreven door bedrijvenweblog

Boeren hebben geen keuze meer: zonder machines ben je nergens. In agrarische bedrijven worden dan ook tal van machines en apparaten gebruikt. De meest gebruikte machines? Die sommen we hieronder voor je op.

Trekkers

Er bestaat geen boerenbedrijf zonder een trekker. Dit ijzeren paard van de boer is het begin van ieder bedrijf en hier kunnen dan ook allerlei landbouwmachines aan bevestigd worden. Zonder een trekker is het zaaien en oogsten van een stuk land tegenwoordig bijna onmogelijk. Ook voor het transporteren van goederen naar klanten of veilingen of het transporteren van spullen op het eigen erf zijn trekkers tegenwoordig onmisbaar.

Transportbanden

Wie in de landbouw zit en dus producten als groenten, fruit of aardappelen verbouwd, heeft transportbanden nodig om de producten te sorteren en verplaatsen. De transportbanden van Van Trier zijn hiervoor uiterst geschikt. Deze banden worden namelijk op maat gemaakt voor de boeren en zijn van de beste kwaliteit.

Melkmachines

Er zijn tegenwoordig vrijwel geen boeren meer die hun dieren met de hand melken. De hoeveelheid koeien op stal maakt dat voor de boer onmogelijk. Melkmachines werken vrijwel altijd volledig automatisch en maken het melken ook een stuk aangenamer voor de dieren. De melk wordt vanuit de melkmachine gelijk doorgevoerd naar de melksilo’s, waar deze weer opgehaald wordt door melkverwerkingsbedrijven. 

Zaai- en oogstmachines

In het voorjaar moet er gezaaid worden en aan het eind van de zomer wordt er vrijwel altijd geoogst. Ook hiervoor zijn machines nodig. Er zijn speciale machines die zaaien in soms wel zes of twaalf rijen tegelijk. Ook voor het tussentijds bemesten van het land en het oogsten zijn machines. Ook dit is voor de boer met de hand niet meer te doen.

Handwerk

Als we er zo over schrijven klinkt het net alsof boeren tegenwoordig niks meer met de hand doen. Dat is echter niet helemaal waar. Maak maar eens op een warme zomeravond een fietstochtje langs de akkers. Daar zul je verschillende boeren op hun land zien staan werken. Vaak met een schoffel, om bijvoorbeeld het onkruid van het land te halen, maar ook vaak gewoon om hun gewassen te inspecteren. 

Over de auteur

bedrijvenweblog