Zakelijk

Het belang van milieuvriendelijke verpakkingen

Geschreven door bedrijvenweblog

Verpakkingen spelen een belangrijke rol bij verse producten. Het zorgt ervoor dat producten langer houdbaar zijn, het zorgt ervoor dat aan de voedselveiligheidsnormen wordt voldaan en vermindert de voedselverspilling. Maar er zijn vaak nog mogelijkheden om verpakkingen te verbeteren, vooral als het gaat om de impact op het milieu. In dit artikel lees je over het belang van milieuvriendelijke verpakkingen.

Wat is een milieuvriendelijke verpakking?

Een verpakkingsconcept is milieuvriendelijk wanneer het aan de volgende vier criteria voldoet:

  1. Het materiaal is duurzaam geproduceerd.
  2. De verpakking is recyclebaar.
  3. Het ontwerp is geoptimaliseerd om de productkwaliteit te behouden.
  4. De productiekosten zijn haalbaar voor de lange termijn.

Duurzame verpakkingen

Milieuvriendelijke verpakking zijn belangrijk omdat het de ecologische voetafdruk in alle fasen in de levenscyclus van het product verminderd. Het helpt zowel de producent als de consument om hun negatieve invloed op het milieu te verminderen.

De invloed van mensen op het klimaat is een van de grootste uitdagingen waarmee we vandaag de dag en de komende decennia mee worden geconfronteerd. De groeiende wereldbevolking en de economische ontwikkeling zetten enorm veel druk op de natuurlijke hulpbronnen van de wereld.

De natuurlijke hulpbronnen van de planeet

Veel van de natuurlijke hulpbronnen van de planeet, zoals mineralen en fossiele brandstoffen zijn eindig en raken een keer op. Andere kostbare hulpbronnen, zoals onze regenwouden, schoon water en landbouwgrond hebben ook natuurlijke grenzen. Desondanks stijgen de eisen van industrie en landbouw ieder jaar.

Klimaatverandering als gevolg van de mens wordt nu door de meeste experts gezien als een algemeen feit. De combinatie van de verbranding van fossiele brandstoffen en de vernietiging van een groot deel van het regenwoud, heeft geleid tot een verdere afbraak van de ozonlaag, het smelten van het ijs op de noordpool en een verschuivingen in het weersysteem van de wereld. Daarnaast wordt er verwacht dat de droogte, overstromingen, de veranderingen in de seizoenspatronen en het onvoorspelbare weer alleen maar zullen toenemen. Ondanks de genomen maatregelen in veel landen, wordt het klimaat van de wereld nog steeds aangetast door vervuiling.

Het menselijke aspect

Een groot deel van het sociale en politieke aspect van het streven naar duurzaamheid is gericht op de impact die de productie van verpakkingsmaterialen heeft op mensen. De exploitatie van natuurlijke grondstoffen heeft bijvoorbeeld niet alleen gevolgen voor de natuur, maar ook voor de bevolking van de wereld. Fabrikanten komen nu onder druk te staan om ervoor te zorgen dat hun processen geen nadelige gevolgen hebben voor hun eigen personeel en mensen die in de gebieden wonen waar ze actief zijn. Deze druk komt niet alleen van regeringen en regelgevende instanties, maar in toenemende mate van de grote winkelketens die betere normen eisen. Er is dan ook een groeiende verwachting van bedrijven dat zij voldoende aandacht moeten besteden aan de gezondheid en veiligheid van hun werknemers en lokale gemeenschappen.

Over de auteur

bedrijvenweblog

Laat een reactie achter