Zakelijk

Is een bedrijfsauto verzekeren ook wettelijk verplicht?

Iedereen die ervoor kiest om een auto te kopen als particulier is wettelijk verplicht om deze te laten verzekeren. Dat is bij iedereen wel bekend. De vraag die veel mensen zich echter stellen is of deze verplichting ook geldt voor een bedrijfsauto verzekeren. Absoluut. Eigenlijk is het zo dat de wetgeving geen verschil toont tussen het verzekeren van een particulier en een zakelijk voertuig. Het enige waar u rekening mee moet houden is dat een auto aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om als bedrijfsauto geklasseerd te kunnen worden. Let op, het afsluiten van een particuliere verzekering voor een bedrijfsauto is nooit een goed idee. De kans is immers groot dat u tegen vervelende verrassingen aan zult lopen.

Waarom is een bedrijfsauto verzekeren verplicht?

Laat ons allereerst even kijken naar de reden waarom een bedrijfsauto verzekeren bij wet verplicht is. Deze reden is eigenlijk dezelfde als bij een gewone, particuliere auto het geval is. Het is de bedoeling van de overheid (niet alleen in Nederland overigens) om ervoor te zorgen dat elke auto die in het verkeer wordt gebracht op passende wijze is verzekerd. Dit uiteraard met als voornaamste doel om ervoor te zorgen dat in geval van schade iedereen kan rekenen op een financiële tussenkomst. In het verleden was dat niet zo waardoor er niet zelden sprake was van problemen met betrekking tot het vergoeden van de aangebrachte schade. Verplicht uw bedrijfsauto verzekeren heeft hier verandering in gebracht. Als het goed gaat beschikte elke deelnemer aan het verkeer in Nederland immers over een WA-verzekering.

Hoe uw bedrijfsauto verzekeren?

Het merendeel van de mensen die hun bedrijfsauto willen verzekeren kiezen ervoor om hiervoor uitsluitend te kijken in de richting van de wettelijk verplichte verzekering. Met andere woorden, men kiest voor het uitsluitend afsluiten van de WA-verzekering. Waarom? Niet alleen wordt er op deze manier aan de wettelijke verplichting voldaan, bovendien zal er ook nog eens vastgesteld kunnen worden dat een bedrijfsauto verzekeren op deze manier op financieel zeer interessante wijze tot de mogelijkheden behoort. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk wel zo dat een bedrijfsauto verzekeren in de praktijk op nog tal van andere manieren mogelijk is. Hoe dan? Zeer eenvoudig, namelijk door het afsluiten van:

  1. Een beperkt cascoverzekering;
  2. Een allrisk bedrijfsautoverzekering;

Een bedrijfsauto verzekeren middels de WA-verzekering levert u in de praktijk alleen maar een dekking op tegen schade veroorzaakt aan derden. Het is dan ook vooral omwille van deze reden dat de prijs voor dit type van verzekering zoveel binnen de perken kan worden gehouden. Dit gezegd zijnde is het natuurlijk wel zo dat niet iedereen genoegen zal willen nemen met een dergelijke verzekering. De beperkt cascoverzekering is bijvoorbeeld eveneens een interessante optie die het overwegen meer dan waard kan zijn. Bij het afsluiten van deze verzekering kunt u dan ook rekenen op de onderstaande dekkingen:

  1. Dekking van schade als gevolg van natuurgeweld;
  2. Financiële of materiële schade als gevolg van een inbraak of diefstal;
  3. Dekking van schade ten gevolge van ruitbreuk of bijvoorbeeld een sterretje;
  4. Schade die wordt veroorzaakt door een aanrijding met loslopend wild;
  5. Brandschade aan het voertuig;

Tot slot bestaat er ook nog zoiets als een allrisk bedrijfsautoverzekering. Een bedrijfsauto verzekeren met een allrisk verzekering garandeert u de best mogelijke dekkingen. Dit niet in het minst omdat er ook een dekking mee wordt voorzien voor schade die u zelf aan de auto heeft aangebracht. Let wel, de schade moet altijd per ongeluk zijn ontstaan…

Hoe de kosten voor uw bedrijfsauto verzekeren beperken?

Een bedrijfsauto verzekeren kan dus gebeuren door middel van tal van verschillende soorten bedrijfsautoverzekeringen. Wanneer u met zekerheid wil kunnen genieten van de voordeligste optie op de markt spreekt het voor zich dat u daarvoor het liefst zult kijken in de richting van de WA-verzekering. Deze voordelige bedrijfsautoverzekering kunt u afsluiten voor een prijs die sowieso een stuk lager ligt in vergelijking met de alternatieve verzekeringen. Let wel, u moet er in dit geval dan ook de mindere polisvoorwaarden wel bijnemen. Zoals eerder reeds benadrukt dekt dit type van bedrijfsautoverzekering dan ook alleen schade aan derden in.

Bent u iemand die ook wil kunnen rekenen op een dekking van schade aan de eigen bedrijfsauto? Dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Vanaf dat ogenblik is het namelijk niet langer mogelijk om te kiezen voor het afsluiten van de WA-verzekering. In plaats daarvan zult u eerder moeten kijken naar bijvoorbeeld een beperkt cascoverzekering of zelfs naar de allrisk bedrijfsautoverzekering. Uw bedrijfsauto verzekeren met behulp van één van deze verzekeringen zorgt ervoor dat u kunt rekenen op heel wat extra dekkingen, maar helaas dus ook op de nodige hoeveelheid aan extra kosten. Kunt u dan helemaal niet besparen op deze verzekeringen? Absoluut zeker wel…

1.) Voer een vergelijking uit voor uw bedrijfsauto verzekeren

Een bedrijfsauto verzekeren gebeurt in de praktijk niet zonder dat er eerst even een objectieve vergelijking wordt uitgevoerd. Net zoals geldt voor de standaard autoverzekering voor particulieren is het namelijk zo dat ook de bedrijfsautoverzekering behoorlijk concurrentieel is. Door te vergelijken is het dan ook in een handomdraai mogelijk om een aantrekkelijke besparing te realiseren op de bedrijfsautoverzekering welke u wenst af te sluiten.

2.) Denk goed na over het eigen risico van uw verzekering

Het eigen risico welke van toepassing is op een bedrijfsautoverzekering is uiteraard een belangrijk punt om rekening mee te houden. Dit is zeker ook een punt waar grondig over nagedacht moet worden. Hoe hoger het eigen risico komt te liggen, des te lager de periodieke verzekeringspremie kan uitvallen. Ook het omgekeerde is echter het geval. Voor elke verzekeringnemer is het in de praktijk van cruciaal belang om hier het meest optimale evenwicht in te vinden. Alleen op die manier kunt u genieten van de best mogelijke bedrijfsautoverzekering tegen de met zekerheid meest interessante prijs.

3.) Vergelijk grondig voordat u een keuze maakt

Last but not least, een bedrijfsauto verzekeren gebeurt pas op het ogenblik dat u ervoor heeft gekozen om een grondige vergelijking uit te voeren. Nagenoeg elke verzekeraar op de markt biedt haar (potentiële) verzekeringnemers immers de mogelijkheid aan om een dergelijke verzekering af te sluiten. Uiteraard zijn niet alleen de polisvoorwaarden, maar ook de kosten vaak verschillend afhankelijk van de partij in kwestie. Alleen een objectieve vergelijking uitvoeren zorgt er in de praktijk voor dat uw bedrijfsauto verzekeren gegarandeerd op de meest optimale wijze zal kunnen gebeuren.

Bereken de premie voor uw bedrijfsautoverzekering op de website van Diks Verzekeringen.

Over de auteur

bedrijvenweblog

Laat een reactie achter