Zakelijk

Nieuwe regelgeving voor scheiden van afval per 2 maart 2021

regelgeving afval scheiden
Geschreven door Willem

Het scheiden van afval is per 2 maart 2021 veranderd. Het is voor bedrijven en organisaties zo dat het bedrijfsafval zo moet worden gescheiden dat optimaal recyclen mogelijk is. Dat betekent dat sommige vormen van afval altijd gescheiden moet worden. Ander afval moet gescheiden worden op basis van de hoeveelheid en de grootte van de onderneming in oppervlak. Dit maakt het dus misschien wat ingewikkeld. Het is dan goed om te weten waar je op moet letten bij het scheiden.

De wettelijke verplichting

De nieuwe regels zijn opgenomen in het Landelijk Afval Beheersplan 3. Daarin is een lijst met afvalcategorieën opgenomen. Deze geven aan wat bedrijven moeten scheiden. Zo moet er altijd aandacht zijn voor gevaarlijk afval. Daarnaast moet ook echt bedrijfsafval gescheiden worden volgens het plan. Daarnaast is ook uitgewerkt wanneer het scheiden moet gebeuren. De regels moeten het allemaal een stuk duidelijker en gemakkelijker maken voor zowel de ondernemer als de toezichthouder. Dit is natuurlijk wel ook een voordeel voor de ondernemer, die daardoor minder tijd kwijt is.

Het juiste afval scheiden

Het is natuurlijk wel ook fijn om te weten welk afval gescheiden moet worden. Let daarom op de volgende zaken. In de eerste plaats is er een afvalwijzer te vinden bij de Kamer van Koophandel. Daarin is opgenomen wat er allemaal gescheiden moet worden. Deze is gemakkelijk te downloaden zodat je dit zelf kunt zien. Kijk zeker ook hoe de zaken in de huidige situatie op kantoor verlopen zodat je ziet waar je kunt verbeteren. Begin nu met het scheiden om aan de regels te voldoen. Huur voor elke afvalstroom een container en natuurlijk een restafval container via MilieuServiceNederland.nl voor het overige afval.

De juiste aanpak kiezen

Het scheiden van afval kan op meerdere manieren. In de eerste plaats is het mogelijk om altijd alles te scheiden. Zo maak je in ieder geval geen fouten. Je hebt natuurlijk wel veel verschillende vuilbakken nodig. Een andere optie is om het precies volgens de situatie te scheiden, zoals opgenomen in LAB3. Tot slot is er nog afval dat je maar eenmalig tegenkomt en dus ook alleen die ene keer moet scheiden. Houd goed in de gaten wanneer dit nodig is zodat je altijd goed zit.

Over de auteur

Willem