Voeding

Noten van Jupiter

De koning der noten voor je gezondheid is de walnoot. Walnoten zijn een van de oudste voedingsmiddelen ter wereld en men verbouwt ze al zeker 2.000 jaar. De associatie met liefde en vruchtbaarheid van deze voedzame noten worden gaat terug tot de Griekse en Romeinse oudheid. De wetenschappelijke naam van de walnoot is afgeleid van het Latijnse Jovis glans en verwijst naar de god Jupiter. De mythe vertelt dat als Jupiter op aarde rondliep, hij bijna alleen maar walnoten at.

Walnoten zijn familie van de boomnoten. Braziliaanse noten, cashewnoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, pijnboompitten en pistachenoten behoren ook tot deze familie. Deze noten bevatten veel calorieën, dus zorg ervoor dat als je noten eet je verder gezond keuzes maakt en ongezonde snacks laat staan. Walnoten zijn gezonder dan andere noten zoals pinda’s, amandelen, pecannoten en pistachenoten. Kleine hoeveelheden noten of pindakaas helpen hartklachten, bepaalde vormen van kanker, galstenen en diabetes type 2 voorkomen. Doordat ze bomvol vezels, goede vetten, vitamine E en B, ijzer, mangaan en koper zitten, vallen ze zeker onder de noemer wondervoedsel. Walnoten bevatten veel antioxidanten, die voor een lager cholesterol en een gezonder hart zorgen. Vanwege de hoge concentratie aan omega-3-vetzuren zijn ze ook heel goed voor je brein49. Het maakt niet uit hoe je ze bereidt. Het loont de moeite om het velletje ook te eten, omdat daarin bijna alle gezonde voedingsstoffen zitten. Net als bij het appeldieet kan het zijn dat je ondanks de extra appel of handje walnoten toch op gewicht blijft of zelfs afvalt.

Walnoten, en de meeste andere noten, combineren goed met salades, vegetarische gerechten, fruitsalades of desserts. Je kunt op deze manier heel simpel extra voedingswaarde, smaak en een bite aan je maaltijd toevoegen.

Dit is een stuk uit het boek Gezond & Blij zonder diëten van Ay Lin Kho. Wil je meer weten over voeding en gezondheid kijk dan op haar website Aylinkho.nl.

nl.aylinkho.nl

Over de auteur

Willem