Vijver en vissen

Welke vijver past bij jou?

vijver
Geschreven door Willem

Bedenk heel goed wat voor vijver je wilt voordat je eraan begint! Een vijver in de tuin is erg leuk, maar wel arbeidsintensief qua onderhoud en schoonhouden. Dat kan met behulp van een mechanische vijverfilter of op een natuurlijke manier met de juiste waterplanten. Hoe dan ook zullen er handen aan te pas komen om de vijver goed bij te houden. We lichten er een paar soorten vijvers tussen uit en voorzien deze van een korte omschrijving.


De natuurvijver


Bij een natuurvijver (een mini-natuurreservaat) is het belangrijk dat dieren, planten en micro-organismen hun gang kunnen gaan. Er ontstaat hierdoor een biologisch evenwicht en maakt een vijverfilter overbodig. De planten en vissen worden samen in evenwicht gehouden zodat de vijver mooi helder blijft. Dun een aantal keren per jaar hard groeiende planten uit, dan krijgen de dominantere planten niet de overhand. De natuurvijver is een goedkope manier om te genieten van een vijver. De investering zal zich beperken tot enkele inheemse planten en afdichtingsmateriaal.


De tuinvijver


De tuinvijver (ook bekend als siervijver) is de meest voorkomende vijver. Deze vijver kan voorzien worden van een filter (hoeft niet persé) als ondersteuning van het biotoop en naar het streven van een perfect evenwicht tussen de waterplanten en vissen. Ook met het weghalen van organisch afval van de bodem help je het biologisch evenwicht evenals het plaatsen van zuurstofplanten.


De vissenvijver


De vissenvijver verschilt eigenlijk amper van de tuinvijver, echter is in dit geval wél een goed filter nodig. Vaak wordt er niet doelbewust voor gekozen maar worden tuinvijvers met de jaren vissenvijvers. Dit omdat de eigenaren van een tuinvijver steeds meer vis gaan houden en dat deze zich vervolgens voortplanten. Het biologische evenwicht raakt uit balans en een filter wordt pure noodzaak om de extra vervuiling op te vangen.


De koivijver


Deze vijver is speciaal ingericht voor koi vissen en vereist veel aandacht. Deze vissen groeien het beste met speciaal voer en erg zuiver water. Ze woelen graag in de bodem en zijn daarom niet geschikt voor in een normale vijver wat ontzettend troebel zou worden. Veel koi vijvers zijn rechthoekig en hebben weinig beplanting (i.v.m. parasieten). Extra aandacht voor een goede filterinstallatie is bij deze vijver dan ook van belang en dient vaak grondig schoongemaakt te worden. Het houden van een koivijver is behoorlijk kostbaar.

Over de auteur

Willem