Zakelijk

Hoe weet ik welke veiligheidsborden van toepassing zijn voor mijn kantoor?

Geschreven door Willem

Heb je een eigen bedrijf en wil je aan alle eisen van de overheid voldoen? Dan heb je waarschijnlijk veiligheidsborden nodig. Dit kunnen waarschuwingsborden zijn, een verzamelplaats bord of borden welke de vluchtroute aangeven. Maar hoe weet je nu welk borden voor jouw kantoor van toepassing zijn?

Soorten

Het belangrijkste op een werkvloer is veiligheid. Ten minste, dat zou het moeten zijn. Goede veiligheidsborden kunnen het verschil maken in noodsituaties, iets waarvan je hoopt om het nooit mee te maken. Maar als het dan zover is, wil je uiteraard niet jezelf voor je hoofd slaan met ‘had ik maar goede bewegwijzering gehad’. Er zijn diverse soorten veiligheidsborden, net als in het verkeer. Er zijn gebodsborden, verbodsborden, waarschuwingsborden, enzovoorts. Het doel van een bord is om duidelijk te zijn voor iedereen, ongeacht iemands moedertaal. Daarom bestaan er zoveel pictogrammen en afbeeldingen op borden.

Welk bord voor jouw bedrijf?

Maar hoe weet je nu welke borden voor jouw bedrijf geschikt zijn? En waar moet je ze ophangen? De veiligheidsborden moeten onderdeel zijn van jouw veiligheidsplan. Staat er bijvoorbeeld in dat iedereen bij een evacuatie op de parkeerplaats moet verzamelen? Hang dan een verzamelplaats bord op het parkeerterrein. Hang tevens borden van de route naar de nooduitgang op strategische plekken neer. Als jouw personeel in paniek is moeten zij toch kunnen zien wat er van hun wordt verwacht. Houd er ook rekening mee dat, wanneer een pand vol rook staat, men onder de rook door probeert te komen. Hang dus niet alleen de noodroute aan het plafond maar ook op de grond.

Regels

Alle regels staan beschreven in de arbeidsomstandighedenregeling. Er is bijvoorbeeld een berekening te vinden om de grootte versus afstand van een bord te berekenen. Daarmee kom je uit dat als een bord 20cm doorsnede is, je het bord vanaf 9 meter kunt zien. Let dan vervolgens wel op dat er niet te veel licht op het bord valt, want dan reflecteert het te veel en dan zie je nog niks. Let ook op een contrasterende achtergrond. Een groen bord op een groene muur wordt sowieso over het hoofd gezien. Ook bij lichtuitval moeten de borden zichtbaar blijven. Borden welke vluchtwegen zichtbaar maken zijn verplicht licht te geven bij stroomuitval.

Onderhoud

Houdt er rekening mee dat de borden goed onderhouden worden. Je zult ze regelmatig schoon moeten (laten) maken en bij slijtage zul je ze moeten vervangen. Een verzamelplaats bord hangt bijvoorbeeld buiten en moet dus regelmatig gecontroleerd worden. Ook bij sneeuwval moet het bord zichtbaar zijn. Veiligheid gaat immers voor alles.

Over de auteur

Willem