Zakelijk

Waarom lezen we steeds minder?

Geschreven door Willem

Nederlanders lezen steeds minder en onze leesvaardigheid neemt af. Als je dus moeite hebt met lezen dan ben je niet de enige. Maar wat kun je doen om het lezen makkelijker te maken?

Steeds meer alternatieven voor teksten

Veel mensen in Nederland vermijden het om lange stukken te lezen. We worden steeds gemakzuchtiger en nemen informatie liever visueel of samengevat tot ons. Wat boeken betreft neemt de verkoop hiervan ook af. Waar vroeger boeken nog hét middel waren om te ontsnappen in een spannen verhaal is deze taak de afgelopen decennia steeds meer overgenomen door films en series. Ook op scholen wordt er steeds meer gebruik gemaakt van visuele leerprogramma’s. Dit alles komt niet ten goede aan onze leesvaardigheid.

Waarom vermijden we lezen

Onze leesvaardigheid neemt af doordat literatuur steeds meer vervangen wordt door andere zaken. Op scholen of voor je werk zullen veel mensen er niet onderuit kunnen om soms langere teksten te lezen, maar in de vrije tijd wordt er nog maar weinig gelezen. Dit heeft een soort sneeuwbaleffect. Doordat we lezen minder leuk vinden dan video’s, films en series neemt onze leesvaardigheid af. Hierdoor zijn we minder geneigd om toch eens een lange tekst te lezen als de kans zich voordoet. Het feit dat onze leesvaardigheid af neemt is dus zowel de oorzaak als het gevolg van het feit dat er steeds minder gelezen wordt.

Minder lezen om andere redenen

Mensen die geboren zijn in de vorige eeuw zijn over het algemeen meer opgegroeid met lezen dan de generatie van de millennials en de generaties daarna. Toch komt het ook bij mensen van middelbare leeftijd voor dat lezen steeds meer wordt vermeden waardoor de leesvaardigheid met de jaren afneemt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Veel mensen omarmen de digitale wereld en gebruiken internet en televisie om informatie visueel tot zich te nemen.  Dit hoeft echter niet altijd de reden te zijn. Wanneer mensen ouder worden nemen de ogen vaan af waardoor lezen logischerwijs moeilijker wordt. Een bril kopen is hiervoor een makkelijke oplossing. Bij een opticien kan worden gekeken welke leesbril in welke situatie nodig is. Bijvoorbeeld bij Monturen en Brillen bij Sven voor Ogen. Een andere mogelijkheid is dat je wellicht last hebt van Dyslexie. Dit wordt vooral vaak bij kinderen geconstateerd, maar volwassenen kunnen hier ook last van hebben. Een dyslexiebril kopen biedt in dit geval uitkomst.

Hoe erg is het dat we minder lezen?

Het is een vaak onderzocht gegeven dat onze leesvaardigheid gemiddeld afneemt. Maar hoe erg is dit nou eigenlijk? Dit ligt vooral aan je leeftijd en je carrière. Vanzelfsprekend zal een kraanmachinist minder last hebben van een matige leesvaardigheid dan een advocaat. Toch is het voor iedereen jammer dat de literatuur die de Nederlandse taal rijk is minder toegankelijk wordt. Voor veel blijft lezen een belangrijk middel om er achter te komen waarom iets gebeurt, hoe dingen in elkaar zitten en wat je ervan zou kunnen vinden.

Over de auteur

Willem