Bouw

Poedercoaten voor de doe-het-zelf klusser

Geschreven door Willem

Je hoeft maar om je heen te kijken en je ziet wel iets van coatingverf aangebracht op metalen: velgen, kantoormeubelen, auto-onderdelen, aluminium kozijnen en meubelframes. Kortom genoeg om op te noemen. De zogenoemde ‘poedercoating’ is een bijzonder klusje wat enige uitleg nodig heeft. Toch is het voor de doe-het-zelf klusser mogelijk dit zelf te leren. Daarom is het niet altijd nodig het spuiten van poedercoating uit te laten besteden aan een poedercoat bedrijf. Voor grote klussen zoals offshore coaten is het wel raadzaam contact op te nemen met een professioneel straalbedrijf.

Wat heb ik nodig? 

Je vraagt je natuurlijk af, hoe kan ik zelf poeder coaten. Om bij het begin te beginnen heb je uiteraard een project nodig om het poedercoaten te starten. Bijvoorbeeld een velg van je auto of scooter, een frame van een tafel of onderdeel van je fiets. Eigenlijk omvat het alle geleidende materialen zoals ijzer, zink, staal, goud en aluminium.  Vervolgens heb je de poeder nodig in de wenselijke dosis. Naast dit zijn deze dingen ook van belang: 

  • Een poedercoatingsysteem nodig bestaande uit een spuitpistool en elementen.  
  • Een kostuum die goede bescherming biedt. 
  • Een compressor met minimaal een 6L tank. 
  • Een verwarmend hulpmiddel zoals een oven of een heteluchtpistool die onderdelen boven de 180 °C kan verwarmen.  

Alle benodigde materialen aanwezig? Laten we beginnen met het plan hoe je dit van stap voor stap moet uitvoeren.  

Stap 1: De voorbereiding 

Je begint met stap 1 het voorbereiden van je project totdat je daadwerkelijk de poeder coating gaat aanbrengen. Haal dus zoveel mogelijk roest, vuil en andere viezigheid weg. Dit kan bijvoorbeeld met een straalmiddel. Via het stralen maak je het oppervlak van het object als het ware vlak. Bedek vervolgens de onderdelen die geen coating nodig hebben. Gebruik wel iets wat de hitte kan verdragen. Ten slotte maak je het object helemaal schoon met een doek. Verwarm het vervolgens voor met een heteluchtpistool of zet het object in de oven.  

Stap 2: Poedercoating  

In stap 2 richt je het spuitpistool met de juiste hoeveelheid poedercoating op het object. Draai de stroming schroef van het geweer met de klok mee dicht. Haal vervolgens de trekker over en draai de schroef geleidelijk weer open zodat het poeder als een wolk uit het geweer komt. Dan zorg je dat er overal een even dikke laag coating opkomt. Houdt minimaal 20 centimeter afstand van het object.  

Stap 3: Het verharden  

In de laatste fase leg je het object in de oven of gebruik je het heteluchtpistool. Verhard het object door de oven of het heteluchtpistool geleidelijk wat hoger dan 180 graden te zetten. Het verhardingsproces duurt ca. 10 tot 15 minuten afhankelijk van de gebruikte poedercoating. Hierna laat je het object afkoelen en is het klaar voor gebruik! 

Over de auteur

Willem