Interieur

5 tips over het onderhoud van jouw parketvloer

Geschreven door Willem

Overweeg jij een parketvloer te kopen? Goede keuze! Er zijn weinig vloeren die zoveel voordelen hebben als parketvloeren. Parket geeft jouw woning dezelfde warme, authentieke uitstraling als en houten vloer en als je de vloer goed verzorgt, gaat deze jarenlang mee. Hoe je een kwalitatieve parketvloer goed onderhoudt lees je hier.

1.      Het dagelijks onderhoud is van groot belang

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar daarom is het niet minder belangrijk; de houten toplaag van jouw parketvloer blijft veel langer mooi als je jouw vloer dagelijks stofzuigt. Zand en ander vuil laten namelijk snel krassen achter.

2.      Zet je vloer in de olie

De meeste houten vloeren zijn afgewerkt met olie. Dit geeft jouw vloer namelijk een schitterende uitstraling. Reinig jouw geoliede vloer regelmatig met een dweil en een voedende zeep om deze lang mooi te houden. Daarnaast raden we je aan de vloer minimaal eens per jaar weer opnieuw in de olie te zetten.

3.      Heb jij een hardwax olievloer?

Is jouw vloer afgewerkt met een hardwax olie, dan heeft deze een betere beschermlaag dan een normale olievloer. In de olie zijn namelijk meerdere wassen toegevoegd waarmee de poriën van het hout worden opgevuld. Deze vloer onderhoud je het best door de vloer geregeld schoon te maken met voldoende zeep en eens per halfjaar een onderhoudswas aan te brengen. De vloer heeft eens in de vijf jaar echt een nieuwe laag hardwaxolie nodig.

4.      Je lakvloer verzorg je zo

Gelakte parketvloeren maak je het best schoon met een reiniger die daarvoor bestemd is. We raden het je aan dit regelmatig te doen en je vloer twee tot vier keer per jaar te onderhouden met een polish. De polish zorgt voor het wegwerken van krasjes en creeert daarnaast ook een beschermende laag op jouw parketvloer.

5.      Heb jij een boenwas vloer?

Een boenwas vloer heeft een heel authentieke uitstraling. Wel heeft deze vloer met deze soort afwerking het meeste onderhoud nodig. De boenwas vloer is gevoelig voor water. Je kunt de vloer het beste regelmatig schoonmaken met een stofwisser en de vloer twee keer per jaar opnieuw in de was zetten. Wanneer je dit gaat doen moet je wel eerst de oude waslaag met wax remover verwijderen.

Over de auteur

Willem