E-commerce

E-fulfilment uitbesteden.

e-fulfilment
Geschreven door Willem

Wat is eigenlijk E-fulfilment?

Heel kort gezegd gaat het over de algehele afhandeling van orders uit een webshop. We hebben het dan over het Warehouse Management Systeem, het WMS. Als je zelf een webshop vanuit huis draait en je verkoopt zo af en toe leuke hebbedingetjes aan vrienden en bekenden, zou ik er als ik jou was niet over denken om E-fulfilment uit te besteden. Maar als je bijvoorbeeld een grote winkelketen of groothandel online bent, doe je er misschien wellicht verstandig aan om erover na te gaan denken. Als je naast de vele orders die je te verwerken krijgt logischerwijze ook te maken krijgt met een enorme toevoer van producten die verzonden moeten worden, heb je echt wel een probleem. Die producten moeten namelijk allemaal worden geregistreerd, gecontroleerd, opgeslagen en klaar voor verzending worden gemaakt.

Een hele operatie.

Om dit alles in goede banen te leiden is wel enige ervaring in het organiseren vereist. Dat zul je met mij eens zijn. Nogmaals, als het een kleine onderneming betreft, blijft de afhandeling van de opdrachten hoogstwaarschijnlijk ook een kleine onderneming. Maar als het in het groot gaat, wordt het al snel een ander verhaal. Bovendien is het vandaag de dag niet alleen meer de volledige afhandeling van het veel omvattende logistieke proces vanaf order in een webshop tot de bezorging aan de deur. Het is ook nog de afhandeling van de retouren, wat tegenwoordig nogal veel voorkomt. Men stuurt immers steeds makkelijker de aangekochte producten terug. Hierdoor gaat de afhandeling hiervan een steeds groter wordende rol spelen.

Afhandeling.

Het luistert allemaal erg nauw bij de afhandeling van orders en retouren. De marges in deze tijd zijn klein. Veel en snelle omzet is nodig en het is dan ook onontbeerlijk dat de afhandeling op een adequate en nauwkeurige wijze plaatsvindt. Daar mogen geen fouten in optreden. Dat kost onmiddellijk geld, veel geld. Je wilt dat de orders accuraat worden behandeld, dat de producten netjes en onbeschadigd in je magazijnen worden opgeslagen en dat de producten foutloos worden afgeleverd. Je wilt ook zo min mogelijk retouren, want dat kost nog meer geld. Het komt er dus op aan om vanaf het begin de orders al perfect te behandelen en te blijven behandelen tot ze bij de klant in huis zijn. E-fulfilment is meer dan een adreslabel op een doosje plakken is. Kernwoorden zijn voorraadbeheer, snelheid, transport, logistiek, opslag, warehousing en afleveropties. Om dat allemaal in goede banen te leiden zodat het hele proces zonder fouten verloopt is een hele opgave. En een behoorlijke afhandeling.

Over de auteur

Willem