Bouw

Ga jij slopen? Stel jezelf eerst deze 3 vragen

Geschreven door Willem

Is jouw woning toe aan een flinke verbouwing, wil jij van jouw woonkamer en keuken één geheel maken? Als je gaat slopen komt daar wellicht meer bij kijken dan je van tevoren verwacht. In dit artikel lees je waar je vooraf rekening mee moet houden als jij gaat slopen.

1.      Ga je echt zelf aan de slag, of huur je een professional in?

Bedenk vooraf goed wat jij wel en wat je zelf niet kan doen. Wil je iets slopen waar asbest in verwerkt zit, dan huur je een professional in. Ga je een klein gipswandje slopen, dan kun je dit wellicht zelf. Als je zelf aan de slag gaat, vergeet dan niet goede beschermende kleding te kopen. Denk hierbij aan een stofmasker, een veiligheidsbril, veiligheidshandschoenen, schoenen met stalen neuzen en een overall. Deze attributen kun je kopen in de plaatselijke bouwmarkt.

2.      Wat ga je precies slopen?

Wil jij een mooie open keuken/woonkamer creëren, zoek dan eerst uit of de muur die wilt slopen een draagmuur is, of niet. Dit kun je onder andere zien aan hoe de verdiepingsplaten lopen. Ook is op bouwtekeningen te zien of het een draagmuur betreft of niet. Is de muur van kalkzandsteen gemaakt, dan kun je er eigenlijk al vanuit gaan dat het een draagmuur is. Een professioneel sloopbedrijf kan een draagmuur voor jou slopen en plaatst een steunbalk die ervoor zorgt dat jouw huis zijn stevigheid niet verliest.

3.      Wat doe je met het bouwafval?

Ga je meer dan tien kuub sloopafval, dan moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente. Het puin kun je op meerdere manieren afvoeren. Huur bijvoorbeeld een container bij een bedrijf dat puin en afval op de juiste manier verwerkt. Scheid het afval alvast zelf, want dit kan je veel geld besparen. Heb je niet zoveel puinafval, dan kun het met een aanhanger naar de vuilstort brengen. Het verschilt per gemeente of en hoeveel je hiervoor moet betalen.

Over de auteur

Willem