Bouw

Geluidsoverlast in jouw onderneming? Zo los je het op!

Geschreven door Willem

Iedere onderneming waarin zware machines draaien heeft er al snel last van, wettelijke normen overschrijdend geluidsoverlast! Om een gezonde werksfeer te behouden dien je als onderneming de geluidsoverlast te minimaliseren tot onder de wettelijke norm. Dit houdt in dat de hoogte van het aantal decibel waaraan een medewerker wordt blootgesteld onder deze grens moet blijven. Wat die grens precies is, hangt onder andere af van lengte van de blootstelling aan het geluidsniveau. 

Oplossingen geluidsoverlast 

Om het geluidsniveau waaraan je medewerkers worden blootgesteld te beperken zijn er verschillende manieren om het geluidsniveau te beperken. Er zijn meerdere manieren om geluidsoverlast van machines te beperken, maar in deze blogs zullen we het hebben over de volgende twee: 

  • Geluidsisolerende omkastingen 
  • Geluidsdichte cabines 

Geluidsisolerende omkastingen 

Geluidsisolerende omkastingen zijn op maat gemaakte omkastingen, die om een machine heen wordt geplaatst. De omkastingen worden specifiek voor één machine gemaakt om zo het geluid zo optimaal mogelijk in te perken. Een geluidsisolerende omkasting wordt bijvoorbeeld gebruikt in een werkruimte waar een enorm lawaaierige machine staat. Doordat de omkasting er specifiek voor zorgt dat het geluid van deze machine niet zo overweldigend meer is, zal de rest van het bedrijf de machine niet meer hoeven horen. Je hebt bijvoorbeeld zo’n omkasting nodig om een luidruchtige zaagmachine, motoren en pompen. 

Geluidsdichte cabines 

Een geluidsdichte cabine is niet direct een oplossing tegen het geluidsniveau. Een geluidsdichte cabine wordt vaak geplaatst in een bedrijf waar regelmatig het geluidsniveau wordt overschreden. Door een geluidsdichte cabine op de werkplek te plaatsen kunnen medewerkers even in alle rust bijkomen van het geluid waaraan ze zijn blootgesteld. Op deze manier wordt gehoorschade zoveel mogelijk beperkt. Het grootste verschil tussen de geluidsdichte cabine en de geluidsisolerende omkastingen is dat de één juist bedoeld is om het geluid binnen te houden, de ander om het geluid buiten te houden. 

Over de auteur

Willem

Laat een reactie achter