Bouw

Wat is een bouwtekening?

Geschreven door Willem

Als je van plan bent om nieuwbouw of bijbouw te plegen dan doe je er verstandig aan om een bouwtekening te laten maken, of je nu vergunningsvrij bouwt of niet. Maar wat is een bouwtekening nu precies en waarom is het verstandig om sowieso één te laten maken?

De bouwtekening

Een bouwtekening is een 2D plattegrondschets van bovenaf, de voor-, achter-, en zijgevels. Eventueel kan dit worden aangevuld met een 3D visualisatie indien gewenst. Dit is afhankelijk van de situatie en waarvoor je het wil gebruiken.

De bouwtekening is een concrete vertaling van jouw wens naar een te komen product. Als je tegen de aannemer zegt dat je een mooi bedrijfspand, woning, loods of anders wil met aanvullende eisen en wensen dan kan de aannemer moeilijk beginnen met bouwen. Hij heeft concrete maatvoeringen en gewenste materialen nodig om te beginnen.

In een bouwtekening zijn dan ook concrete maatvoeringen opgenomen, materiaalkeuzes en meer. Tevens wordt er ook praktisch gedacht over de indeling van de woning met daarbij de inachtneming van o.a. sfeer en gezelligheid, het betreft dan ook maatwerk. Dat is vaak iets dat ontbreekt aan grof gezegd het standaard aannemershuis. Die zijn vaak ook mooi en praktisch maar het ontbreekt er aan sfeer en gezellige zithoeken.

Het is dan ook de kunst om de wens om te zetten naar een concreet ontwerp dat in de smaak valt. Hiervoor kan je het beste een bouwkundig tekenbureauinzetten met ervaring en expertise.

Waarom is het nodig?

Om verwarring te voorkomen schetsen we de volgende duidelijkheid. Naast het feit dat het een concrete vertaling is van jouw wens is een bouwtekening sowieso verplicht om aan te leveren bij het wijzigen van het bestemmingsplan en bij aanvragen van een omgevingsvergunning. Ook bij de uitgebreide omgevingsvergunningsprocedure moet je bouwtekeningen aanleveren. De reden hiervoor is dat de gemeente concrete plannen wil zien van wat jij wil realiseren, dan kunnen ze pas zaken gaan toetsen en met jouw erover in overleg gaan.

Bij vergunningsvrij bouwen hoef je niet verplicht een bouwtekening te laten maken omdat je dat aan niemand hoeft te laten zien. Dan is het alleen voor jezelf handig om te hebben. Het advies is wel om dit sowieso wel te laten maken omdat je geen fouten wil tijdens het bouwen. De aannemer of als je het zelf bouwt heeft er baat bij dat er een plan op tafel ligt. Zodoende kunnen de materialen daarop gebaseerd worden en is het risico op bouwfouten ook kleiner. Dan heb je het geld van de bouwtekening zo weer terugverdient. Stel je voor dat de fundering opnieuw zou moeten, dat moet je niet willen. Een goed begin is het halve werk.

Als laatste is bij vergunningsvrij bouwen een tekening ook handig omdat je alsnog moet voldoen aan het bouwbesluit. Hierin staan vereisten m.b.t. brandveiligheid, isolatie, maximaal toelaatbare vochtgehalte en meer. Hierop stem je het materiaalgebruik en de diktes van muren op af.

Over de auteur

Willem