Diversen

3 manieren om afvalscheiding binnen je MKB bedrijf te verbeteren

Afvalscheiding MKB
Geschreven door Willem

Omdat voor 2022 moet het MKB afval gehalveerd moet zijn ten opzichte van het niveau van 2012, is er een noodzaak voor het MKB om eens kritisch naar de eigen afvalstromen te kijken. In dit artikel lees je 3 manieren om de afvalscheiding binnen je MKB bedrijf te verbeteren en daarmee de totale hoeveelheid afval terug te dringen. 

1. Analyseer waar het afval vandaan komt en hoe het ontstaat

Om de hoeveel afval te kunnen minderen moet je eerst weten hoeveel en wanneer jouw bedrijf eigenlijk afval produceert. Vaak blijkt dit in werkelijkheid anders te zijn dan je dacht. Met de container test kun je zien wat je daadwerkelijk weggooit. Keer letterlijk een vuilcontainer om en sorteer het afval handmatig. Meestal leidt dit tot inzichten zoals dat je veel meer organisch afval produceert, of dat er te veel papier in het restafval terecht komt. 

Daarnaast moet je ook het gedrag van je werknemers onder de loep nemen. Waarom scheiden ze hun afval, of juist niet. Als je een beeld hebt van je afvalstromen en het gedrag van je werknemers kun je pas beginnen met de afval terug te dringen.

2. Zorg ervoor dat je geen afval hebt

Het is een feit dat als je niets koopt, je ook niets hoeft weg te gooien. Recycling is een oplossing voor een probleem, maar het is nog beter om het probleem te voorkomen. Neem daarom je inkoopbeleid onder de loep. Is alles wat je inkoopt even zinnig, of verdwijnt er veel onnodig snel alweer in de prullenbak? Koop ook niet te veel apart verpakte producten in, maar zorg dat je veel in bulk koopt om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal tegen te gaan.  Je kunt ook kijken of het mogelijk is om kantoormeubilair en verlichting te kopen gemaakt van gerecyclede materialen of dat ze bij afschrijving weer volledig demontabel zijn waardoor de grondstoffen weer kunnen worden hergebruikt.       

3. Maak het makkelijk om afval te scheiden

Om het MKB afval terug te dringen is afvalscheiding een belangrijke stap. Om ervoor te zorgen dat al je werknemers ook daadwerkelijk hun afval gaan scheiden moeten de containers makkelijk te vinden zijn, op de loop liggen en moet er duidelijk worden aangegeven wat voor afval in welke container moet. Laat je werknemers meedenken over hoe je afval scheiden makkelijk kan maken. Zij moeten ook uiteindelijk gaan doen. Ook is het verstandig om een specialist op dit gebied, zoals Bedrijfsafval.nl in te schakelen voor advies op maat.

Over de auteur

Willem