Diversen

Geld lenen, hoe doe je dat nu precies?

Geschreven door Willem

Wil jij graag geld lenen? Er zijn talloze redenen te verzinnen om geld te lenen. Gaat je auto stuk en heb je geen geld voor de reparatiekosten, dan kom je liever niet zonder vervoermiddel te zitten. Dat is een voorbeeld van een situatie waarin het prettig kan zijn om een lening af te sluiten. Het is echter wel van belang dat je niet meer leent dan je terug kunt betalen. Bovendien is het belangrijk dat je het geld bij de juiste partij leent. Ga dus niet direct geld lenen, maar lees hier eerst waar je op moet letten.

Is geld lenen bij een particulier verstandig?

Geld lenen bij een particulier is meestal niet aan te raden als het om grote bedragen gaat. Dit kan namelijk tot conflicten leiden, zeker als niet alles volgens plan loopt. Bovendien zal een particulier waarschijnlijk geen BKR-check uitvoeren. Hierdoor weet een particulier niet of het verantwoord is om geld uit te lenen. Dit kan prettig lijken als je in geldnood zit, maar het Bureau Krediet Registratie is er niet voor niets. De BKR-check is er om te voorkomen dat mensen te veel lenen en hun schulden niet meer af kunnen betalen.

Ga ook zelf na of de lening verantwoord is

Als je geld gaat lenen, dan is het belangrijk dat je ook zelf goed nagaat of dit verantwoord is. Jij bent degene die het beste overzicht heeft van je inkomsten en uitgaven. Bovendien weet jij het best wat je de komende tijd van plan bent om uit te geven. Zodra je zeker weet dat je verantwoord geld kunt lenen, kun je op zoek gaan naar een kredietverstrekker.

De juiste kredietverstrekker vinden

De kredietverstrekker is de persoon of instantie waarbij je het geld kunt lenen. Kredietverstrekkers zullen verschillende rentepercentages en voorwaarden hanteren. Om die reden is het geen slecht idee om verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Het is ook aan te raden om even te zoeken op een bedrijfsnaam als je het gevoel hebt dat je een betrouwbare kredietverstrekker gevonden hebt. Zo kun je nagaan wat voor recensies het bedrijf in Google heeft gekregen van anderen. Ook dit geeft een goed beeld van hoe betrouwbaar een bedrijf is.

Hoeveel geld lenen?

Heb je eenmaal een kredietverstrekker gevonden, dan zul je nog moeten bepalen hoeveel geld je wilt lenen. Hoeveel geld je kunt lenen is bovendien afhankelijk van hoeveel de kredietverstrekker je mag en wil uitlenen. Het is aan te raden om niet meer te lenen dan je nodig hebt. Zo voorkom je dat je moeite krijgt met het aflossen van de lening.

De lening aflossen

Heb je eenmaal een lening afgesloten, dan is het belangrijk dat je de lening ook gaat aflossen. Houd je goed aan je afspraken, want anders zal geen enkele kredietverstrekker je in de toekomst nog geld lenen. Heb je de lening netjes afgelost, dan ben je weer schuldenvrij. Dit staat ook aangegeven in je BKR-registratie. Mocht je in de toekomst nog eens geld willen lenen, dan is dit dus weer mogelijk.

Over de auteur

Willem