Diversen

Carrièreswitch: waar liggen jouw ambities?

Studeren
Geschreven door Willem

Je bent al een tijdje voor dezelfde baas aan het werk en de verveling slaat toe. Een ding is zeker: je bent niet voor de huidige job gemaakt en wilt zo snel mogelijk iets vinden wat je echt leuk vindt om te doen. Voor velen is het lastig om uit te vinden wat ze nou eigenlijk willen met hun leven. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, wat de keuze er niet makkelijker op maakt. Maar goed, hoe bepaal je nu eigenlijk je ambities en hoe vind je datgeen wat je echt leuk vindt om te doen?

Je moet een passie vinden!

Het lijkt erop dat iedereen maar blijft zeggen: ‘je moet een passie vinden’. Dit geeft veel mensen de druk om werk te vinden waar ze vroeg voor op willen staan en wat ze geen moeite kost. Vandaag de dag zie je veel figuren en bloggers op sociale netwerken ‘die hun passie hebben gevonden’. Leuk voor ze, maar hoe meer waarde je hecht aan het vinden van een passie, hoe kleiner de kans dat je er ook echt een zult gaan vinden. Ten eerste blijft werk gewoon werk. Er zullen dingen zijn die je leuk vindt om te doen en dingen die je minder leuk vindt om te doen. Er zijn maar een paar mensen die een passie in hun leven vinden. Bovendien is voor de meeste mensen een passie maar tijdelijk. Hoeveel mensen ken jij die hun hele leven dezelfde passie hebben? Alles is tijdelijk in het leven, waardoor de verveling sneller toeslaat dan je van te voren had verwacht.
Vrijheid

Actie ondernemen!

Zo nu we de verwachtingen hebben bijgesteld wordt het tijd om actie te ondernemen. Diep van binnen weten we heel goed wat we willen, of ongeveer wat we willen. Wanneer je meer tijd met jezelf spendeert komt dit gevoel langzaam weer naar boven drijven. Ga eens zitten met een pen en papier en denk eens na over wat je leuk lijkt om te doen. Schrijf alles op wat in je opkomt zonder na te denken over eventuele opleidingen etc. die je nodig hebt. Vervolgens schrijf je per job op welke opleiding en vaardigheden je nodig hebt. Vervolgens kun je kijken of het realistisch is om aan een nieuwe opleiding te beginnen of niet.
Studeren

Schakel hulp in

Je zit er zelf middenin. Tijdens je speurtocht naar je ‘passie’ kun je daardoor bepaalde dingen over het hoofd zien. Soms is het een goed idee om advies te vragen. Een adviesbureau heeft veel ervaring op het gebied van loopbaanadvies en kan de mogelijkheden beter inschatten.

Over de auteur

Willem