Diversen

Elektronisch afval recyclen is goed voor het milieu

Avatar
Geschreven door bedrijvenweblog

Om elektronische apparaten te maken worden meestal veel verschillende materialen gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld aluminium, koper en staal. Voor het produceren van elektrische apparaten moeten veel grondstoffen gedelfd worden. Bovendien is het tegenwoordig een trend geworden om ieder jaar een nieuw apparaat aan te schaffen. Dit geldt zeker voor apparaten zoals smartphones. Je kunt je vast voorstellen dat er op deze manier veel schade aan het milieu ontstaat. Wil jij een steentje bijdragen aan een beter milieu? Kies dan voor elektronisch afval recyclen als je besluit om je oude elektronica weg te doen.

Verschillende recyclepunten

In Nederland zijn er verschillende recyclepunten voor het recyclen van elektronisch afval. Niet alleen is het mogelijk om je oude elektronica bij de gemeente in te leveren, maar er zijn ook bedrijven die het afval recyclen. Er zijn dus meer dan voldoende mogelijkheden als je ervoor kiest om jouw elektronisch afval te recyclen. Ben jij benieuwd naar wat er allemaal mogelijk is met jouw oude apparaten en hoe het recyclen hiervan werkt? In dit geval is het aan te raden om verder te lezen!

Wat gebeurt er nadat jij je elektronica inlevert?

Nadat jij je oude elektronica hebt ingeleverd op een verzamelpunt, gaan bedrijven aan de slag om het te recyclen. Als eerste zullen de apparaten gesorteerd worden. Tijdens het verwerken van de elektronica komen er verschillende materialen vrij. Denk hierbij aan de eerder genoemde metalen, maar ook aan glas en kunststof. Deze materialen worden van elkaar gescheiden en vervolgens worden ze ieder op een eigen manier verwerkt. 

Waarom is elektronisch afval recyclen goed voor het milieu?

Waarom is het zo goed om je kleine elektrische apparaten in te leveren en dus elektronisch afval te recyclen? Dit heeft verschillende redenen. Om te beginnen is de vraag naar materialen zoals koper ontzettend hoog. Als dit materiaal gerecycled wordt, hoeft het niet opnieuw gedelfd te worden. Hetzelfde geldt voor andere materialen. Vooral de productie van smartphones heeft een enorm effect op het milieu. De grondstoffen die voor de productie van smartphones gebruikt worden, zijn namelijk ontzettend schaars. Bovendien komen de grondstoffen veelal uit mijnen met slechte werkomstandigheden. Deze mijnen gaan bovendien ook ten koste van natuurgebieden.

Begin jij ook met recyclen?

Heb jij na het lezen van dit artikel ook besloten dat recyclen de beste optie is? In dit geval zijn we alweer een stapje dichter bij een beter milieu. Veel mensen nemen niet de moeite om te recyclen, aangezien men het gevoel heeft dat één persoon weinig nut heeft. Als niemand zo zou denken, zouden veel milieuproblemen echter zo opgelost zijn. Bovendien wordt het recyclen steeds meer een ding. Jouw oude printer inleveren bij een recyclepunt is dus zeker geen slecht idee! Ben jij benieuwd naar welke recyclepunten zich bij jou in de buurt bevinden? In dit geval zal een google zoekopdracht je al snel een goed beeld geven van de verschillende locaties. Zo heb je voor elektronisch afval in Rotterdam bijvoorbeeld tientallen verschillende punten. Je hoeft dus nooit lang te reizen om jouw oude apparaten in te leveren!

Over de auteur

Avatar

bedrijvenweblog

Laat een reactie achter