Ben jij een echte paardenliefhebber, en droom jij stiekem ervan om je eigen manege te hebben? Hele begrijpelijk, want voor veel paardenliefhebber is dat toch wel de ultieme droom. Dat je van je hobby je werk kan maken, en je dag in dag uit bezig kan houden met wat je het liefste doet: het houden van paarden. Maar hoe leuk dit je ook lijkt, er zijn zeker ook uitdagingen waar je voor komt te staan. In deze blog bespreken we een paar van de voorbereidingen die je kan treffen om je droom te realiseren.
Locatie
Als eerste moet je goed nadenken over de locatie. Waar zou jij je eigen manege willen beginnen? Wil je een bestaande manege overnemen, of bouw je liever alles van scratch zelf op? Beide manieren van aanpak hebben zo hun voor- en nadelen. Bedenk goed wat voor soort manege jij zou willen hebben. Wil je dicht bij een stad? Dan zal het misschien makkelijker zijn om klanten te krijgen. Maar als je voor een locatie in de natuur gaat, dan kun je makkelijker buitenritten maken omdat je zo de natuur in trekt. Allemaal zaken om te overwegen. Ga ook eens met andere manegehouders in gesprek en vraag hen om tips.
Doelgroep
Vergelijkbaar met het vorige punt, je moet goed overwegen wat voor doelgroep je wil trekken met je manege. Wil jij inzetten op kinderen, of beginnende rijders? Of wil jij je richten op gevorderder rijders met een eigen paard? Wil jij vooral met je eigen paarden rijden, of wil je ook een deel van je stallen aanbieden aan mensen om hun paard te kunnen stallen? Dit zijn allemaal overwegingen die van invloed zijn op hoe jouw manege er uit komt te zien.
Spullen
Afhankelijk van de hierboven gemaakte keuzes wordt het dan tijd om te inventariseren wat je allemaal nodig hebt voor jij je manege kan starten. Sommige dingen liggen voor de hand: voer en stro voor je dieren, attributen om de stal uit te mesten. Maar denk ook eens verder. Wat dacht jij bijvoorbeeld van hindernissen voor in de bak, voederbakken voor buiten in de wei en misschien heb jij ook wel een paardenvrachtwagen nodig. Deze kan handig van pas komen als jij je dieren wilt vervoeren naar een wedstrijd, of als je een buitentocht wilt houden ergens verder weg. Naast al deze praktische keuzes moet je ook de rest van de manege inrichten. Wil jij bijvoorbeeld een kantine bij je manege houden? Dan zul je ook moeten investeren in keukenapparaten, meubilair en misschien een drankvergunning. Kortom: genoeg om over na te denken!